Toespraak in Wanssum

Wim Beurskens hield eeen toespraak in Wanssum tijdens de begrafenismis voor Irma Seelen, een van de Passiespelers. Lees hier. Sinds de jaren tachtig is Beurskens voorzitter van de Passiespelen. 

 

Een nieuwe grote column bij een nieuw doopfeest in de familie. Lees hier. 

 

IS of Isis bepaalt het nieuws. Theoloog, katholiek en Islam-kenner Wim Beurskens spreekt zich uit. Hier.  

Wim Beurskens verloor zijn zus, Annie Beurskens. Hij schreeft een In Memoriam dat zich laat lezen als een hulde aan de eenvoud. Lees.  

 

Een columm over ouderdom als leven in de verwachting van het Rijks Gods. Een streven dat op de proef wordt gesteld door ziekte en sterven in de meest directe omgeving van de huisarts. Lees. 

 

Wim Beurskens is meer dan dertig jaar de vaste huisarts voor de bewoners van de drie kloosters in het kloosterdorp Steyl. De Dienaressen van de Heilige Geest vieren hun 125-jarige bestaan. Tijdens de feestelijke bijeenkomst van de zusters sprak hun huisarts de volgende woorden

 

Nieuwe column zoekt nuance rond Islam en Christendom. Lees!

 

Column over vreugde die tegen alles is opgewassen. Alles. Lees!

 

Nog een nieuwe column, over de nieuwe paus Franciscus. Lees!  

 

Een nieuwe column geeft de republkleinen een veeg uit de pan en verdedigt ons koningshuis. Lees.  

 

Een eerdere column over nieuwe paus, de eerste die zichzelf Franciscus noemt. Lees

 

Omtrent verlossing een grote column, Overpeinzingen, waar maanden aan is gewerkt. Tegen de achtergrond van tafelgesprek tussen kloosterlingen. Lees. 

 

Een column met wetenswaardigheden rond de terugtredende paus. Lees. Beurskens schreef eerder een kritische analyse van uitspraken van de paus over de islam. En naar aanleiding daarvan een forse kritiek op de westerse mannenmaatschappij. Lees ze beide hier. 

 

 Tegen de achtergrond van het noodlottige leven van jeudvriend Fons Visser schetst Wim Beurskens een beeld rond eenzaamheid. En stelt de vraag waarom sommigen er aan ontsnappen en anderen niet. De redactie achter de site rekent deze column tot zijn allerbeste werk. Lees.

 

Een column van Wim Beurskens. Over de diepte van een enkel woord. Lees. 

Op verzoek van het weblog 'nieuwwij' schreef Wim Beurskens een column. Over kritiek en de mogelijkheden van het internet. Lees.

 

Het geloof is een vat vol paradoxen. Via het verstand vind je er geen weg. Met de juiste vragen kom je al een eind verder. Lees de nieuwe column.

 

De afgelopen tijd heeft Wim Beurskens gewerkt aan een groot stuk, met zijn vader als hoofdpersonage. Tegen de achtergrond van de oorlog en de Arbeitseinsatz reflecteert de huisarts over de zin van weemoedige verhalen. Over wat op het punt staat vergeten te worden. De gruwel van de oorlog, maar net zozeer het gewone leven van Dorothea Swanson. Deze woorden schuiven de vergankelijkheid een stukje vooruit. Lees.  

Wim Beurskens heeft een nieuwe column geschreven, op retraite, in een bijzonder klooster in de Spaanse Pyreneeën. Lees.

 

Terwijl Beurskens werkt aan een aantal grote stukken, waaronder een gedicht, heeft hij - bij wijze van tussendoortje - een korte column geschreven over de Heilige Geest. Bij de gelegenheid van Pinktsteren

 

Volgens de redactie van deze website heeft Beurskens met de column Rosenmontag misschien wel zijn beste werk afgeleverd. In een onnavolgbare stijl gaat hij vanuit de laatste carnavalsmaandag terug naar die andere carnavalsmaandag toen de werkelijkheid er heel anders uitzag. Daartussen ligt het moment in een klooster op de Himalaya, dat een cruciale wending meebracht. De theoloog heeft tijdens de hele vasten aan het verhaal gewerkt. Meer dan ooit, aldus de redactie: lees.

 

Eerder analyseerde Beurskens de achtergronden van de opstand in het Midden-Oosten, en spaart en passant ook onze eigen cultuur niet. Lees!

Verder laat hij in een column over een islamitische mysticus wederom zien dat de wereldreligies bij elkaar horen, dat er geen wezenlijke verschillen zijn. Theresa van Avila en Umar Ibn al-Farid zouden elkaar als geen ander begrepen hebben. Ondertussen heeft de Tegelse huisarts er een nieuwe vriend bij gekregen. Lees.

En de inmiddels traditionele column bij Kerstmis van Beurskens staat hier. Deze keer over vertrouwen. Dan vallen de lasten van hem af, dan wordt zijn juk gebroken, en de mantel van zijn onvolkomenheden wordt 'wit gewassen als sneeuw (Jes. 1,18).'

Beurskens heeft een recensie geschreven van de gebeurtenis waar hij al sinds de jaren tachtig mee verbonden. De Passiespelen. De kernvraag van de voorzitter: waarom was de editie van 2010 zo'n groot succes. Waarom wisten deze Spelen een nieuw publiek aan te spreken? Het stuk laat zich ook lezen als een essay.

Een column van Wim Beurskens vorig jaar stelt Padre Pio in het centrum. En het lijden van de mens. De antwoorden van de heilige zijn glashelder over wat je nodig hebt. Lees!

Een andere column van Beurskens ging over verlossing. Een persoonlijk betoog met als leidraad een van de belangrijkste mystici uit de Islam: al-Ghazzali. Een mens in wiens strijd ieder zich kan herkennen. Lees wat de Limburgse theoloog er over schrijft.